Ik snap het niet. Of ja, ik snap het wel. (De financiële wereld ligt natuurlijk ook het dichtst bij de belevingswereld van Minister Dijsselbloem.) Maar als het hele startup Delta plan zo met pensioen gaat met Neelie Kroes, dan heeft Dijsselbloem nu blijkbaar besloten dat Nederland zich op fintech moet storten. Het artikel zegt ook: “Vooral de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en China lopen voorop.” Dus kiezen we als Nederland weer enthousiast de achterstandspositie. Wij moeten als fintech land achter de grote jongens aan, want het bancaire verkeer is belangrijk voor ons. En dat moet gestimuleerd gaan worden met maatregelen die ook niet bijster origineel zijn: “Vooral de bankvergunning light, afgekeken van de Britten, ziet hij als een kans.”

Ik kan me niet voorstellen dat de keuze, om een branche te kiezen waarin anderen al voorlopen, er toe gaat leiden dat Nederland daarin toonaangevend gaat worden in de wereld. Maar misschien ben ik op dat vlak te pessimistisch… Volgens mij kunnen we beter iets pakken waar we goed en uniek in zijn. Dan kunnen we daarop een goede toekomst bouwen. Waar is de logistiek bijvoorbeeld? Waar zijn de bloemen, het water, de handel? Waar zijn de segmenten waarin nog weinig gebeurt, zoals de circulaire economie?

Ik heb altijd geleerd dat als je wilt leiden, je beter het voortouw kunt nemen. Als je vanuit de achterhoede moet komen, dan moet je wel met hele grote innovaties komen om de koplopers voorbij te streven. Nou hebben we wel heel veel innovatiekracht in Nederland, maar ik zou toch liever in de voorhoede starten dan de rest te volgen.

(Naar aanleiding van een artikel bij RTLZ nieuws.)