Vanochtend aan de koffie met Polle de Maagt in Café De Jaren in Amsterdam, viel de deur naar het terras mij op. Naast de deur was een A4 geplakt met een uitnodiging gebruik te maken van het terras. De deur was wel open, maar er zat geen duidelijke handgreep aan, waardoor regelmatig mensen stonden te puzzelen hoe ze op het terras konden komen.

Ook voor het personeel bleek het niet altijd duidelijk. De deur bestond namelijk uit twee delen, waarvan er een open was en een gesloten met een grendel. De serveerster die een aantal keren heen en weer liep, duwde steevast tegen de verkeerde deur. Daarna moest ze proberen haar vingers tussen de sponning van de andere deur te krijgen om die open te krijgen. Al met al een behoorlijk tijdsverlies. De vraag was of het niet handigers was geweest als ze een keer extra was gelopen om de andere deur ook te ontgrendelen. Het had het lopen een stuk makkelijker gemaakt.

Op verschillende momenten is het verstandig om een kleine extra investering te doen om je werk daarna makkelijker te kunnen doen. Helaas zie je vaak mensen die zo efficiënt proberen te werken dat het door dit soort dingen weer inefficiënt wordt.