Twee dagen geleden was ik op een HR beurs in Utrecht. Zoals altijd, kom je dan wel een aantal opvallende dingen tegen. Iedereen is gericht om zo veel mogelijk te communiceren naar zo veel mogelijk passanten. Iets dat overigens lang niet altijd lukt. Regelmatig staan standhouders mij aan te kijken als ik langsloop, maar er zijn er maar weinig die over de rand van hun stand durven stappen om mij aan te spreken. Terwijl dat toch de meest effectieve methode is.


“Zorg ervoor dat je professioneel overkomt en dat iedereen je goed kan verstaan.” Dit leek de coach te hebben gezegd tegen een van de standhoudsters. Zij had zich goed voorbereid. Een nette achterwand in de stand en de laptop en beamer mee. Zo trof ik haar aan. Druk presenterend voor haar publiek. Helaas oogde het niet proffessioneel maar eerder hilarisch. Haar tafel met beamer stond een goede anderhalve meter voor de beurswand. En zij stond daarnaast. Te presenteren. Met een microfoon en een grote speaker. Voor één toeschouwer. Op een halve meter afstand. Jammer. Het had ook een goed een op een gesprek kunnen zijn. En daar haal je uiteindelijk veel meer uit.