Er zijn veel nieuwe technieken op de markt die kunnen helpen bij de verkoop. Zodra je dat zegt, denken veel mensen direct aan narrowcasting, inzet van multimediale campagnes en andere ‘ingewikkelde’ mogelijkheden. Maar waarom niet een stapje simpeler? Er zijn eenvoudige methodes beschikbaar om je klanten net een beetje beter te helpen. Waarom heeft een opticien bijvoorbeeld geen mogelijkheid om je eigen portret te bekijken? Een digitale foto kan een groot verschil maken bij het kiezen van een bril. Zo ziet de klant met eigen ogen hoe een nieuw montuur staat.

Bij een opticien komen over het algemeen klanten met een oogafwijking. Daardoor zie je zonder hulpmiddelen minder scherp, of in sommige gevallen zelfs behoorlijk weinig. Als iemand met een oogafwijking een bril gaat kopen, dan worden er monturen gepast met ‘vensterglas’ of helemaal zonder glas. Daardoor moet de brildrager vertrouwen op wat hij nog wel kan zien, of wat anderen hem vertellen. Als je een partner hebt die het beste met jouw gezicht voor heeft, dan is dat redelijk betrouwbaar. Een winkelier die klanten terug ziet komen is dat waarschijnlijk ook.

Uiteindelijk beoordeel je het toch het liefst je nieuwe bril zelf. En waarom niet? De kosten voor de winkelier zijn niet erg hoog. Een redelijke digitale camera en een LCD scherm waarop direct de foto’s worden getoond. Op deze manier kan iedereen met zijn eigen ogen (en bril of lenzen) direct zien hoe een montuur staat. Gemakkelijk, en net dat stukje service dat de koop kan laten slagen.