Hoge bomen vangen veel wind. Een bekend spreekwoord. Vaak gebruikt in de context dat het nou eenmaal normaal is dat je ook een hoop rotzooi over je heen krijgt als je opvallend bent. Als je je kop boven het maaiveld uit durft te steken. Het is Nederlands om daar dan wat van de zeggen en velen wachten vol spanning tot de hoge boom valt.

Onder de boom is het veiliger. Je valt niet op, je vangt geen wind. Maar hoge bomen hebben veel voordelen. Ze vangen niet alleen de wind, maar ook de zon en de regen. Ik werd daar vandaag even bij bepaald toen ik de droge plek onder een grote boom zag. Onder de boom krijg je geen water en met een beetje mazzel ook weinig zon. Als plant kun je niet zonder. Dus ben je onder de boom gedoemd om langzaam te groeien met de kleine beetjes die overblijven. Begin je op een andere plek als klein boompje, dan heb je kans om ook een grote boom te worden. Te groeien naar de mate waarin je groeien kunt en hoewel je wind zult vangen, kun je ook genieten van de heerlijke zonnestralen.

Durf dus uit je comfort te stappen en waag je aan groei. Of zoals ik pas een uitspraak van een kalender zag: “Wees een giraffe, steek je nek uit”. Je kunt er zo veel aan hebben.