Soms vind je oude ideeën terug, die volledig achterhaald zijn. Maar soms heeft een idee een kern in zich waardoor het ook nu nog te gebruiken is. Op een verloren papiertje uit een boek vond ik een oud idee voor een platenzaak waar je makkelijk muziek kon luisteren en kopen. Het leuke is dat de basis van het idee ook de huidige platenzaken kan helpen aan meer toegevoegde waarde.

Als muziekliefhebber was ik vaak te vinden bij de Free Record Shop om CD’s te luisteren. Niet dat ik er veel kocht, want daar was het budget niet naar, maar luisteren deed ik wel altijd graag. Tijdens mijn vakantie in Frankrijk had ik kennis gemaakt met de FNAC zaken. Daar was het de gewoonte om luisterzuilen neer te zetten, waar een CD in zat, die je dan gemakkelijk zelf kon luisteren. Geweldig als je niet steeds wilde vragen om een andere CD. Het nadeel was dat je ook alleen de CD’s kon beluisteren die in de zuil zaten.

Maar waarom kun je niet de voordelen bij elkaar nemen. Waarom niet de mogelijkheid bieden om alle CD’s te luisteren, zonder de mensen aan de kassa lastig te vallen. En zo ontstond het idee dat een platenzaak eigenlijk ergens een enorme jukebox moest hebben waarin alle beschikbare CD’s zaten. Op luisterzuilen in de zaak kon je dan de CD kiezen en rustig luisteren. En daarna een vergelijkbare CD. Of wat anders.

De tijd heeft mijn idee duidelijk ingehaald. Maar terwijl ik mijn notities doorlees, vraag ik me wel af waarom platenzaken hier niet meer mee bezig zijn. De opkomst van MP3 biedt ze hier genoeg mogelijkheden voor. Waarom niet alle voorraad CD’s ook op MP3 aanwezig, zodat je via een simpel zuiltje alles kunt luisteren dat je wilt hebben? En dan bij de kassa afrekenen en direct mee naar huis. Of via een USB aansluiting op het zuiltje direct als MP3 meenemen. En bijvoorbeeld via je telefoon afrekenen. De mogelijkheden zijn legio. En een prima optie om een platenzaak nog toegevoegde waarde te laten leveren.