Vorige week heb ik een nieuwe fiets gekocht. Geweldig. Alles loopt lekker soepel werkt zoals het moet. En op nieuwe fietsen krijg je ook allerlei gadgets. Ook prima. Maar waarom werken die allemaal op batterijen? Daar gaat het idee dat de fiets milieu vriendelijk is.

Mijn nieuwe fiets heeft een voorlicht dat werkt met een naafdynamo. Een geweldig systeem. Het licht gaat automatisch aan en uit en je merkt er niets van. Aan de achterkant heb ik ook een prachtig licht zitten, maar dat werkt dan weer op batterijen. De fietsenmaker legde mij uit dat ze op die manier alle draden spaghetti weten te voorkomen. En dus ook dat een grappenmaker op het station je draadjes doorknipt. Tot zo ver is dat prima te begrijpen. Maar als een naafdynamo nou zo ideaal is. Waarom zit er dan ook niet een in mijn achterwiel? En waarom zitten er geen kleine power-outlets op mijn fiets waar ik de stroom van mijn fietscomputer vandaan kan halen? Of de stroom voor iets anders. Die dynamo wekt toch al stroom op, dus waarom zou ik die niet voor andere dingen kunnen gebruiken? Een hele nieuwe wereld van fiets accessoires ligt open.