Vandaag hoorde ik het bericht dat waarschijnlijk een goede 10% van alle Nederlandse dealers de zaak zal moeten gaan sluiten, omdat ze diep in de rode cijfers zitten. De autobranche gaat langzamerhand onderuit door zich rijk te rekenen op basis van grote auto’s en hoge marges. Kleine auto’s waren slecht lokkertjes die ervoor moesten zorgen dat men uiteindelijk toch met een grotere auto naar buiten ging. Maar helaas. Drukte rondom milieuvriendelijkheid, belasting, bijtelling en misschien ook nog wel de onzekerheid rond de BPM zorgen ervoor dat er minder auto’s worden verkocht. En wat er verkocht wordt is dus klein. Genoeg om samen in te rijden en de boodschappen te doen. Jammer voor de dealer, maar ze zullen moeten veranderen. Dus meer auto’s met minder marge. Of misschien zal zelfs het concept van de merkdealer wel aangepast moeten worden. Waarom geen dealer waar je alle auto’s kunt vergelijken. de autosupermarkt. Wat mij betreft de toekomst van de autoverkoop. Want bij de autosupermarkt kun je als klant gemakkelijk en snel alle auto’s vergelijken. En dat is klantgericht. Niet gericht op verkopers.